سیستم اعلام حریق

سیستم اعلام حریق

سیستم اعلام حریق زنگ هشداری است که سیگنال هایی را از آلارم های مختلف سنسورها دریافت می کند ، این موارد را ارزیابی می کند و سپس اقدام مناسب را انجام می دهد. طیف گسترده ای از فن آوری های مختلف را می توان برای تشخیص آتش سوزی استفاده کرد. متداول ترین سیستم اعلام حریق دتکتورهای دود و دما هستند.
دلیل اصلی استفاده از سیستم های اعلام حریق ، تشخیص وقوع آتش سوزی در مرحله بسیار اولیه حتی بدون حضور انسان است و بنابراین سریعاً اقدامات مناسب را باید انجام داد. پس از شناسایی آتش سوزی ، یک سیگنال هشدار صوتی یا دیداری (آژیر و چراغ چشمک زن) منتشر می شود. بسته به نوع طراحی سیستم ، می توان آتش نشانی را نیز هشدار داد یا می توان سیستم خاموش کننده اتوماتیک را فعال کرد.
شرکت Arka Fire قادر به ارائه طیف گسترده ای از مارک های مختلف از جمله finder .AWEX .LST.ARGUS همچنین برای بسیاری از محصولات دارای تجربه و کارمندان آموزش دیده است. مارک مورد استفاده بستگی به درخواست مشتری و با توجه به نوع طراحی پروژه ارائه میگردد

سیستم اعلام حریق و کاربرد آن

برای مبارزه با موفقیت در برابر آتش سوزی ، تشخیص زود هنگام آتش سوزی استفاده از سیستم اعلام حریق آدرس پذیر ضروری است اگر منبع آتش نشانی در مراحل اولیه شناسایی و خاموش نشود ، به سرعت در حال آتش سوزی شدید خواهد بود. بنابراین ، گرما و گازهای دودی ناشی از آن آزاد شده ، وظیفه آتش نشانی را برای خاموش کردن آتش در صورت غیرممکن بودن بسیار دشوار می کند.

انواع سیستم های اعلام حریق

سیستم اعلام حریق دارای سه نوع متداول زیر میباشند:
سیستم اعلام حریق متعارف
سیستم اعلام حریق وایرلس یا بیسیم
سیستم اعلام حریق آدرس پذیر

سیستم اعلام حربق متعارف

نوعی از دستگاه ها وتجهیزات خودکار اعلام حریق میباشد که سیگنال الکتریکی آنها از نوع آنالوگ(غیر دیجیتال )میباشد این سیستمها در دو روش طراحی و اجرا میشود.

  • ۱-سیستم اعلام حریق با قابلیت عملکرد آژیر یا زنگ مختص زون (زونها)
  • ۲- سیستم اعلام حریق با قابلیت عملکرد همزمانی کلیه زنگ ها یا آژیرها

در این نوع سیستم اعلام حریق بر حسب نیاز به چند منطقه (زون)تقسیم میشود هر منطقه توسط دورشته کابل سیم کشی میشود که تمام تجهیزان دتکتورها اعلام حریق و شستی ها اعلام حریق به صورت موازی سربندی میشود که محض شروع آتش در ساختمان آژیر اعلام حریق تمام منطقه ها به صدا در خواهد آمد .

سیستم اعلام حریق آدرس پذیر

در این سیستم اعلام حریق آدرس پذیر  تمام المان های به کار گرفته شده از قبیل دکتور اعلام حریق آدرس پذیر  .آژیرهااعلام حریق آدرس پذیر .ماژولهای ورودی و خروجی اعلام حریق توسط یک کد یا آدرس منحصربه فرد بوده وکنترل پنل اعلام حریق آدرس پذیر  . محل مورد نظر را با همان کد یا آدرس شناسایی کرده وشرایط آن را همراه با اطلاعات توصیفی بر روی صفحه نمایشگر جهت استفاده و هدایت سریع مسئولین ایمنی یا ساکنین به نمایش میگذارد.علاوه برموارد فوق به دلیل برخوداری این سیستم ها آدرس پذیر از امکانات ویژه سطوح مختلف ایمنی را تامین مینماید بنا بر این لازم است در انتخاب برند متناسب با نوع و شرایط کاربری مطالعات لازم جهت آگاهی از امکانات و قابلیت ها آنها به عمل آید .

رایج ترین دتکتورهای سیستم اعلام حریق موجود در بازار شامل موارد زیر است:

دتکتور دود نوری
دتکتور حرارتی ثابت و متغیر
دتکتور ترکیبی چند معیار (نوری و حرارتی)
دتکتور شعله (IR و UV) .دتکتور ضد انفجار
آشکارسازهای دود مشتق کننده (تشخیص دود خیلی زود)
دتکتور حرارتی خطیLHD (کابل تشخیص خطی )
شستی اعلام حریق

علاوه بر انتخاب نوع مناسب سیستم اعلام حریق(دتکور دود اعلام حریق ، دتکتور حرارت اعلام حریق ، آژیر اعلام حریق و غیره) ، روش مهندسی مناسب نیز بسیار مهم است. یک سیستم اعلام حریق با کیفیت بالا اگر که در جای اشتباه نصب شود ، به نتیجه مطلوب نخواهد رسید.

Arka Fire تکنسین های باتجربه و مجرب را برای قرار دادن صحیح دتکتورهای اعلام حریق آدرس پذیر و متعارف  ارائه می دهد. بنابراینArka Fire تضمین می کند که همه مناطق ایران و با برنامه می توانند تحت پوشش قرار گیرند.

اجزا سیستم اعلام حریق

سیستم اعلام حریق آدرس پذیر ومتعارف شامل مواردزیر میباشد:
دتکتور ، کنترل پنل مرکزی ،اینترفیس ها یا مازولها ،شستی ، مونیتورینگ. آژیرهاو بیم دتکتورها

دتکتورها اعلام حریق

دتکتورها اعلام حریق یا سنسور های اعلام حریق وظیفه تشخیص حریق را بر عهده دارند، این دتکتورها دارای انواع مختلفی هستند که به شرح زیر است .

  • دتکتور دودی : این نوع از کاشفها در مقابل دود حاصله از آتش سوزی ها یا کند سوزی های اولیه حساس بوده و واکنش نشان میدهد . دتکتوردودی به دو نوع یونیزه و نوری (اوپتیکال )تقسیم میشود کاشف دودی یونیزه به ذرات ریزبا قطر کمتر از یک میکرون دود حساس میباشد و کاشف های دودی نوری نیز به دو روش مستقیم و غیر مستقیم (با استفاده از پدیده تفرق نور )تولید میشود که نوع دومبه دلیل حساسیت و دقت بیشتر و اعلام آلارمهای کاذب کمتر امروزه بیشتر استفاده میشود .
  • دتکتور حرارتی : تشخیص این نوع دتکتور وقتی در محیتهایی که نمیتوان از دتکتور دودی استفاده کرد مانند آشپزخانه ها .پارکینگها .درموتورخانه ها نیاز سنس حرارت میباشد چون دود در این محیط هست و باعث آلارمهای کاذب میشود از دتکتور حرارتی استفاده میشود که دو نوع عمومی ثابت و متغیر مورد استفاده میگردد .
  • دتکتور ترکیبی :دتکتور ترکیبی نوعی از دتکتور هست که هم تشخیص حرارت و هم تشخیص دود را میدهد و در مکانهایی که نیاز به تشخیص این دو عامل آتش باشد استفاده میشود
  • شستی اعلام حریق: شستی اعلام حریق با قابلیت عملکرد در زمانی کوتاه در راهروها و درب های خروجی قسمتهای خروجی و محل اجتماعات نصب شود که فشار دادن قسمت شیشه ای مخصوص سیگنالی به کنترل پنل سیستم اعلام حریق منتقل میکند و کنترل پنل اعلام خطر میکند .
  • دتکتورهای گازی :این دتکتورها با استفاده از سنسورهای التروشیمیای و درنوع قدیمی از نوع فلز گداخته میزان گاز انشار شده در محیط را تشخیص میدهد و در صورت تجاوز از حد استانه جهت انجام فرآیند بعدی اعلام خطر را به کنترل پنل سیستم اعلام حریق منتقل میکند .
  • اینترفیسها :در سیستم اعلام حریق در هر دو گونه آدرس پذیرو متعارف میتوان از تجهیزات جانبی به نام اینترفیس یا ماژول به منظور ایجاد ارتباط و هدایت سیستم های جنبی در یک تصرف مانند آسانسور پمپ های آتش نشانی . فن های فشار مثبت .اگزاست فنها و سایر تجهیزاتی که لازم است از سیستم اعلام حریق فرمان گرفته یا فرمان بدهند استفاده میشوند این قطعه میتواند در سیستم متعارف در زون و در سیستم آدرس پذیر در لوئ نصب شود و بر اساس نوع آن و نحوه ارتباط با تجهیزات جانبی عمل قطع یا وصل را انجام دهند .
  • آژیرهای اعلام حریق : آژیرها در سیستم اعلام حریق وظیفه دریافت سیگنال را از کنترل پنل سیستم اعلام حریق درافت نموده واعلام خطر را به صورت صوتی اعلام نماید حدقل صدای تولید شده توسط آژیرهای اعلام حریق در محیطهای معمولی ۱۲۰ و در اتاق خوابها باید ۷۵ دسیبل باشد تن صدای آژیرهای سیستم اعلام حریق باید متمایز از صدای دیگر وسایل هشداری باشد .

کنترل پنل مرکزی اعلام حریق

کنترل پنل مرکزی اعلام حریق داده ها را از سنسور های اعلام حریق جمع آوری کرده و با توجه به تنظیمات سامانه مرکزی اعلام حریق نسبت به اعلام حریق سنسور ها با توجه به تنظیمات سامانه مرکزی اعلام حریق عکس العمل های لازم را نشان میدهد.

خروجی های سیستم اعلام حریق

سیستم اعلام حریق با توجه به سیاست های محل مورد استفاده میتواند شامل خروجی های مختلفی از جمله: آژیر اعلام حریق ، تماس با آتش نشانی ، فعال کردن کنترل پنل اطفا حریق ، روشن کردن تابلو های خروج اضطراری فنهای فشار مثبت .اگزاست فنها و … باشد.